Kraft — Så jobbar vi

Konstfrämjandet Krafts ändamål är att belysa teman som hållbarhet, energi och konstens kraft. Föreningen arbetar konstfrämjande inom ett brett samtidskonstfält som tematiskt upplagt distrikt i Sörmland och medlem i Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Förflytta berg
På Solparken i Katrineholm öppnar i juni 2022 en utställning med namnet Förflytta berg:
Deltagande konstnärer: Bigert & Bergström, Hanna Ljung och Tina Nykvist.
Konstfrämjandet Kraft låter konsten ta plats i Solparken, en kulle i Katrineholm full av solpaneler, vindkraftverk, soldrivna serverhallar, ekologisk arkitektur, växthus och en anläggning som tillverkar biokol. Parken är öppet för allmänheten och där arbetar ett tiotal personer varje dag.
Utställningen finansieras av Solparken med stöd av ETC El.
Mer info kommer inom kort!

Decemberutflykt till Skogen kallar
Tillsammans med Naturskyddsföreningen åkte Konstfrämjandet Kraft på skogsutflykt till Julita, där vi introducerades till platsen och projektet Skogen kallar – Ett oändligt kontaminerat samarbete eller Dansandet är en form av skogskunskap. Det är konstnärerna Malin Arnell och Åsa Elzén som undersöker möjligheterna att ta en bit skogsmark ur produktion för att säkra dess fortlevnad i oändlig framtid. Åsa Elzén tog oss på en vandring i skogen där hon också berättade om projektet. https://statenskonstrad.se/konst/skogen-kallar/

Det gränslösa vildsvinet
Utställningen Det gränslösa vildsvinet av konstnärerna Carl-Johan Erikson och Karin Willén öppnade den 1 juli 2021 i Solparken. Den curerades av Nils Claesson och finansierades av Konstfrämjandet genom Sörmlandsdistriktet och Ideell Kulturallians. Under vernissagen spelade Dror Feiler svinaktig musik och det bjöds på en tipspromenad med oväntade priser. Det blev startskottet för bildandet av Konstfrämjandet Kraft och ett arbete med återkommande utställningar på Solparken.

Utställningen handlar om de gränslösa svinen som har en enorm förmåga att försöka sig och äta upp och förstöra odlingar, mark och trädgårdar. Drönarfilmer, objekt och dokumentärt fotografi blandas med matlagning och viktiga samtal om hur svinen ska sättas på plats. Det gränslösa vildsvinet är en utställning som tar med oss till Danmark där den danska staten byggt en mur mot Tyskland för att stoppa de tyska vildsvinen från att komma in i landet. Den danska svinindustrin fruktar att de tyska svinen ska smitta ner de danska med afrikansk svinpest och slår vakt om sitt röda-vita bacon. Konstnärerna Willén och Erikson har sin utgångspunkt i de vilda svinens framfart och skapar en berättelse som handlar om vildsvinens totala förakt för gränser, kultur och privat egendom. Kanske också en sorts hyllning till de gränslösa svinens vitalitet. Det enda sättet att stoppa dem är i munnen.

Visa alla